Sunday, 21 August 2011

5

Rojak = title campur2

Bismillah & Assalamualaikum semua...Hope semua org sht2 hendaknya..Alhamdulillah kita skrg dh berada dlm 10hari terakhir Ramadhan..Semoga kita dipertemukan dgn mlm Lailatul Qadar iAllah. Selalunya time mcm ni lah most of Muslims dh start tinggal terawih n solat mlm..Sebab???? Sibuk wat persiapan Hari Raya. Amat rugilah kita klu xrebut & cari mlm Lailatul Qadar tu...Semoga Allah memberi kesihatan & kekuatan pd kita utk terus beribadah di mlm2 10 terakhir Ramadhan ni...iAllah.


Sebenarnya bnyk bnda nk crita...so, entry kali ni xde spesific title ye ^_^

Firstly, nk crita psl Allahyarhamah nenek sy yg dh hmpir 2thn meninggalkan sy :( 
Baru2 ni sy menangis sbb rindukan nenek...tp ni bkn 1st time nangis sbb rindukn nenek...dh bnyk kali dh..hu3
Saya mmg rapat sgt dgn nenek belah mama sbb sy ni cucu sulung..so, kira mcm cucu kesayangan nenek jgklah..Nenek sgt caring & loving...Dia slalu risaukan sy...bg nasihat yg berguna..& mcm2 lagilah..contohnya time nk masuk kuantan..

Nenek: Syida nnt dh masuk kuantan, klu nk blk cuti, jgn naik bas ye..
Saya: knp pulak xbole blk naik bas nenek?
Nenek: zmn skrg ni bhya.mcm2 kes ada.nnt takut apa2 jadi..nenek risau..
Saya: xpe, nenek jgn risau ye. kli syida blk naik bas pun, syida blk ngan kwn2..bkn sorang2
Nenek: xbole jgk..kwn2 zmn skrg pun xbole percaya..klu nk blk, blk ngan baba ye...
Saya: erm...

Ni baru 1 cnth..bnyk lagi cnth lain..tapi, kesimpulannya nenek sy mmg the best nenek yg prnah sy ada...Sy sgt2 rindukan nenek...Moga kita berjumpa di syurga nnt ye nenek..iAllah.Ya Allah, Kau ampunilah segala dosa2 nenek ku & tempatkanlah dia bersama2 org yg soleh...Ameen..iAllah hari raya ke-5 nnt, sy bkl dpt nenek baru..Atok sy bkl jd pengantin buat kali ke-2..Semoga Allah mudahkan segalanya & bkl nenek dpt trima kami semua...

Secondly, nk crita psl kuih raya...he3..Sy ni sbnrnya mmg xminat langsung nk buat kek,kuih muih, & seumpama dgnnya..xtaulah knp..maybe sbb sy sndri mmg xsuka mkn bnda2 tu sume kot...^_^
Tapi, disebabkan kali ni dpt cuti 3bln, terasa mcm nk blajar buat sume2 tu..Yelah, hari ini msti lbh baik dr hari smlm kan..So, xslh rasanya nk improve kn skill yg ada ni...Alhmdulillah setakat ni dh berjaya buat 3 jns kuih raya...3je???? Hahahaha..Kira oklah tu kan klu beginner mcm sy ni..Thn ni sy try buat cornflakes, mazola, ngan choc chip cookies...Alhmdulillah semuanya mnjadi just choc chip cookies je xckup bakar n jd xbrapa rangup..xpe2..leh improve lagi lain kali iAllah..Kuih2 tradisional pun ada try buat jgk...cnthnya seri muka, kuih cara hijau, karipap pusing, kuih talam...Bl dh try buat kuih2 ni..Best jgk & xdelah rumit sgt...Skrg dh ada confident cket nk buat kuih2 ni..klu x b4 ni, mmg takut nk cuba..takut xjadi..he3

Lastly nk crita psl raya thn ni...iAllah thn ni raya 1st kt kg sy, Kedah..Then, blk kg my hubby kat Kampar..Lastly, blk Kuantan lah...mana lagi..he3..Raya thn ni, fmly saya xcukup org...my sis raya kat Mesir & my bro pulak raya kat Sarawak je sbb xde cuti...Malah, ada exm lagi on 31/08..So, gud luck Amat..Alhmdulillah jgk sy & my hubby ada..klu x, beraya berdua jelah parents sy...Kesian...hu3

Oklah, need to go..
Wssalam.

5 comments:

ummu Aziz said...

hihi ingatkan buat rojak tadi.. selamat hari raya syida..(eh awal pulak wish :D) maaf zahir batin..nanti jgn lupe bwk ckit cookies tu gi ramah tamah aidilfitri batch kite :)

AisYa said...

sbnrnya xtau nk ltk tajuk apa sbb nk crita bnyk bnda...he3....Selamat Hari Raya jgk utk k.zad & family..Thn ni raya mana?klu ada lbh cookies tu kita bwk nnt iAllah..

ummu Aziz said...

raya kat london jap, pastu blk mesia, raya dalam flight..huhu..then sambung raya kat kl je.. :)

AisYa said...

wah..bestnya dpt duk london...bl lah nk dpt smpai sna ni..he3...blk kuantan ari ahd ye?nnt kite sama posting kan...^_^

ummu Aziz said...

a'a.,balik ahad insyallah.same posting gak insyallah :)

Post a Comment